fbpx

Duurzame shops Utrecht

Pleun Pijnenburg

In ons atelier in Utrecht maken wij circulaire kostuums en gelegenheidskleding. Met onze uitgesproken ontwerpen maken we een statement tegen de vervuilende mode industrie en laten we zien dat het anders kan. In plaats van mee te doen met massaproductie ontwerpen wij unieke, verantwoorde en tijdloze ontwerpen waarin ambacht, maatwerk en persoonlijke aandacht voor de klant duidelijk zichtbaar is. Omdat wij het optimale uit onze ontwerpen willen halen, verhuren we onze ontwerpen op onze website. Wil je op een bijzondere dag in een van onze circulaire outfits stralen? Neem dan een kijkje op onze website!
www.pleunpijnenburg.com

House of Useless

Mijn naam is Yasmina Ajbilou en ik ben de ontwerpster achter het slow fashion label House of Useless. Met House of Useless vier ik de vrouwelijkheid en het vakmanschap van kleding die we op een eerlijke en duurzame manier maken.

Mijn moeder was naaister en als klein meisje zag ik haar altijd kleding maken voor mijn zus en mij. Ik ben Mode & Design gaan studeren en op mijn 18e werkte ik in het atelier van het oudste theaterkostuumgezelschap in de Pijp in Amsterdam. Ik leerde door de geschiedenis heen alle historische details van kleding kennen. . Op 20-jarige leeftijd begon ik met de studie Fashion Design aan de Kunstacademie in Utrecht en studeerde in 2016 af met een BA in Fashion Design. Ik had mijn eigen shows tijdens Amsterdam Fashion Week en mijn werk was te zien in veel tijdschriften zoals de Italiaanse Vogue. In 2018 nam ik een stap terug van deze couture-kant van de mode en startte House of Useless. Alle kledingstukken zijn made-to-order en worden pas geproduceerd als ze besteld zijn. Naast de handgemaakte kledingstukken bevat de collectie een aantal opvallende phone cords die je misschien wel in Vogue of Linda voorbij hebt zien komen!
www.houseofuseless.com

Sophie Stone

Sophie Stone biedt Sophisticated Fair Fashion aan: mode, accessoires en beauty van opkomende duurzame merken met een urban, kleurrijke en stijlvolle look. Je vindt hier unieke mode-items van Fair Fashion merken uit o.a. Londen, Amsterdam, Berlijn, Stockholm, Kopenhagen en Barcelona. Alle items zijn geproduceerd onder goede arbeidsomstandigheden en met een zo laag mogelijke milieu-impact.

Op 1 oktober 2022 opende onze nieuwe Sophie Stone winkel aan de Steenweg in Utrecht! Je kunt hier alle mode-items, accessoires, schoenen, jassen, tassen, badkleding, lingerie en beauty producten bekijken, voelen en passen. Ook is er een speciale mannenafdeling én kunnen er workshops gegeven worden in de ruimte achterin. We maken graag een lekker (haver)cappuccino voor je en vertellen je alles over onze merken, materialen en nieuwe stijlen. Zien we je binnenkort in de winkel?
www.sophiestone.nl

Wauw Closet

In de tien jaar waarin ik een textielgroothandel in de damesmode-industrie heb gehad, realiseerde ik mij steeds meer dat de modebranche na de olie-industrie de meest vervuilende branche ter wereld is. Dit heeft mij doen besluiten het roer om te gooien en in samenwerking met Vendrig uit IJsselstein kledingverhuur WAUWcloset te starten. Onze belangrijkste missie is ervoor te zorgen dat het huren van kleding de eerste keus wordt van consumenten, en om een duurzaam modeplatform te creëren.
Met de 60 jaar ervaring die Vendrig heeft met het wassen en reinigen van (bedrijfs-)kleding, staan we garant voor een milieuvriendelijke en professionele manier van reinigen van de kleding. Door kleding van WAUWcloset te dragen bespaar je op jaarbasis 320 badkuipen (35.280 liter) water, geef je 91 kg kleding een langer leven, stoot je 274 Co2 minder uit (dat is zoveel als van Amsterdam naar Rome rijden) en bespaar je 227 KWh  aan stroom. Daarmee zou je 316 dagen non-stop Netflix kunnen kijken!
Met een showroom in IJsselstein met meer dan 10.000 stukken moet jouw favoriete look er wel tussen zitten. Geen tijd om naar IJsselstein af te reizen? Kom dan naar de pop-up in het E&CO warenhuis waar een greep uit de collectie te passen is.
www.wauwcloset.nl

Common&Sense

Founder Janine Hoekman startte Common & Sense in 2019 vanuit haar persoonlijke missie om verschil te maken in de kledingindustrie.  Want kleding gaat over mensen. Over makers die waardering verdienen. Over vakmensen die werken voor een eerlijk loon, op een veilige plek. En het gaat over jou. Omdat je met een duurzaam kledingstuk écht verschil maakt.

We werken samen met een klein netwerk van hoofdzakelijk Portugese makers. Wat ze gemeen hebben is de passie voor ethisch en duurzaam ondernemen. We zijn er namelijk van overtuigd dat verandering pas echt mogelijk is als je het samen doet. Daarom vinden we het belangrijk om samen te werken met atelier eigenaars en leveranciers die onze missie delen. 
“Fair to people, caring for nature.”
www.commonandsense.nl

3WLABEL

3WLABEL is een duurzaam modemerk gecreëerd voor vrouwen die zich bekommeren om de eindige hulpbronnen van de planeet. De naam 3WLABEL weerspiegelt de grondgedachte achter de belofte van het merk. Het transformeert de drie R’s, Reuse, Redesign en Return, in 3 W’s: Waste to Resource, Wearables en Women Empowerment.

Het bedrijf werkt samen met lokale fabrikanten en gebruikt hoogwaardige deadstock voorraad om kledingstukken in beperkte oplage te produceren, die online en on-demand worden verkocht. Elke collectie is zorgvuldig samengesteld door de oprichters en heeft een gastontwerper. Alle kledingartikelen zijn seizoensloos. Hun namen worden gegeven ter ere van de vrouwen die hebben bijgedragen aan hun creatie.
www.3wlabel.com

No Vintage Phobia

Vintage niet je ding, maar tweedehands aka preloved kleding kopen wél? Dan moet je zeker in de winkel van Anabelle zijn! Hier vind je namelijk een toffe mix van echt oud/vintage/retro/design spul, maar vooral hedendaagse kleding, dus dus tweedehands is!
Je vindt hier altijd wat, er hangen wekelijks nieuwe items, de prijzen tof, hond Boef de leukste winkelhond en Anabelle té gezellig.
www.novintagephobia.com

MIRK Fair Fashion

Verscholen in de Hardebollenstraat in Utrecht vind je Mirk: een intieme boetiek vol kleurrijke, eerlijke kleding van Mirjam Pater. Hier vind je een bijzondere verzameling kleding van biologische stoffen of reststoffen. Het zijn stuk voor stuk unieke ontwerpen die je ook op maat kunt laten maken. En dat allemaal met de hand, in eigen atelier, op één naaimachine. Mirjam laat met MIRK zien dat made-to-order kleding van duurzame stoffen echt niet duur hoeft te zijn. Hoe ze dit doet? Met twintig jaar ervaring als kostuumontwerper in de theaterwereld weet ze inmiddels snel en efficiënt te werken zonder het gevoel voor stijl en pasvorm uit het oog te verliezen.
www.mirk.shop

Studio Macnas

Handgemaakt – Speel – Duurzaam ontwerp. Macnas maakt gebruik van een combinatie van traditioneel ambacht en moderne technologie.

Belinda is de dame achter Macnas, zij ontwerpt en maakt de tassen. Macnas is Gaelic voor speels, flirterig, sensueel. De naam is een verwijzing naar haar Ierse roots. Het verwijst ook naar design, wat tassen voor iemand kunnen doen. Verliefd worden op een tas en hem willen dragen, koester hem, want je houdt er zoveel van.

Geworteld in Utrecht promoot ze met haar ontwerpen de Utrechtse stijl. Stedelijk, lokaal, speels, nuchter met zorg voor de aarde. ​Met een grote fascinatie voor het maken van producten zonder voetafdruk. Door gebruik te maken van biologisch afbreekbare materialen. Deze missie maakt haar tot een materiële ontdekkingsreiziger. Lopende experimenten omvatten materiaal van cactus, appelleer, mangoleer (Fruitleather) en kombuchaleer van een scoby.

Verbonden met de gemeenschap in Utrecht, is het haar doel om lokaal samen te werken. Je herkent haar tassen aan de zwarte fournituren en het asymmetrische handvat.
www.studiomacnas.com

Sus & So

Bij Sus & So koop je met een gerust hart je kleding, bedlinnen of badtextiel. Bij de inkoop kiezen wij namelijk de meest duurzame producten, gemaakt onder eerlijke omstandigheden. We letten daarbij op onafhankelijke keurmerken, of het verhaal van een producent ‘klopt’ en we onderhouden langdurige relaties met onze merken.

Bij duurzaamheid spelen verschillende aspecten. Wij werken vanuit het principe: in ieder geval eerlijk gemaakt en bij voorkeur gerecycled of biologisch (met het GOTS keurmerk). Daarnaast spelen aspecten als levensduur, land van herkomst (Co2-uitstoot van het vervoer) en het gebruik van producten een rol bij onze beoordeling van duurzaamheid.

Bij duurzaamheid legt iedereen zijn eigen accent. Wij nodigen je uit om te bedenken wat voor jou belangrijk is en om vanuit die overtuiging je keuzes te maken. Om dat makkelijker te maken geven we bij onze producten zoveel mogelijk aan welke keurmerken ze hebben, waar ze vandaan komen en of ze vegan zijn.
www.susenso.nl

AWEAR

AWEAR wil het makkelijker maken om duurzame kleding te kopen. In onze webshop hebben we de mooiste duurzame kledingmerken voor je geselecteerd. Alles wat je in onze webshop vindt is gemaakt van duurzame stoffen en is onder goede omstandigheden en eerlijk geproduceerd. Waar mogelijk kiezen we voor vegan kleding en producten. Naast onze webshop hebben we een winkel in Utrecht, in duurzaam warenhuis de Green UP.
De merken en de producten in onze shop zijn met veel zorg uitgezocht. We bezoeken de merken zelf, hebben goed contact met hen en al onze merken hebben duurzaamheid en eerlijke productie als uitgangspunt. Ook de items selecteren we zorgvuldig op een stijlvol en tijdloos ontwerp, goede kwaliteit én comfort. Daarnaast letten we erop dat je onze kleding vaak – dus op verschillende gelegenheden – kunt dragen. We volgen geen kortlopende trends.
www.awear.nl

Nienke Bijtje

Ben jij op zoek naar een unieke moderne trouwjurk? Zoek niet verder! Bij nienke | bijtje vind je de mooiste ontwerpen. En extra bijzonder…elke bruidsjurk is handgemaakt in ons atelier in Utrecht.

Wij maken trouwjurken voor iedereen. Samen met jou gaan we op zoek naar de pasvorm waarin je straalt. We kiezen stoffen (en JA dat kunnen ook duurzame /organic stoffen zijn!!) en creëren de jurk van je dromen. Elke trouwjurk is handgemaakt en uniek. Nieuwsgierig geworden? Hier vertellen we je meer over het op maat laten maken en ontwerpen van een bruidsjurk.
www.nienkebijtje.nl

KUYICHI

Onze reis is begonnen in 1998 in Zuid-Amerika. De oprichter van Kuyichi, NGO Solidaridad, was de katoenindustrie aan het onderzoeken in Peru en schrok van de vervuiling en armoede die dit teweegbracht. Dit moest veranderen.Solidaridad begon samen te werken met lokale katoenboeren en beloonde iedereen in de productieketen voor het produceren van eerlijk en biologisch katoen zonder het gebruik van giftige chemicaliën. Helaas toonden destijds door de hoge prijzen van het biologisch katoen geen kledingmerken interesse. ‘Waarom beginnen we niet ons eigen merk om duurzame producten interessant te maken en een verschil te maken in de kledingindustrie?’. Kuyichi was geboren. De spijkerbroek-industrie is een van de meest vervuilende productieketens in de hele mode-industrie. Daarom zijn wij als allereerste merk 100% biologische denim gaan produceren. Hier zijn wij tot op de dag van vandaag heel trots op. We blijven hard werken om een positieve invloed op de mode-industrie uit te oefenen.
kuyichi.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *